Hoe zou het voor jou zijn om later als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan? Of misschien sta je liever als facilitator voor een groep. Als het gaat om vaardigheden biedt de Herstelacademie Haarlem en Meer diverse mogelijkheden. Maar we bieden nog veel meer als het gaat om vaardigheden. Zo bieden we allerlei workshops, van Luisteren zonder oordeel tot het Schrijfatelier. En ook bij deze cursussen en workshops geldt dat herstel centraal staat. We gaan ook speciale themabijeenkomsten organiseren in Beverwijk, Heemskerk, IJmuiden/Velsen en Zandvoort. Houd de website in de gaten want het programma daarvoor wordt nog aangevuld.

Herstelverhalen podium

De Herstelacademie biedt één keer in de twee maanden een podium voor mensen die hun herstelverhaal willen presenteren. Elke bijeenkomst heeft een thema en per bijeenkomst komen er maximaal 3 verhalen aan bod.

Kennismaking met Procesbegeleiding

Ben jij ervaringsdeskundige en begeleid je groepen waarin de deelnemers werken aan hun herstel? Of wil je deze leren begeleiden? In onze cursus leer je principes en vaardigheden om als facilitator groepen te begeleiden. De deelnemers aan de groepen en cursussen van de Herstelacademie zijn herstellende van een ontwrichtende levenservaring, zoals een psychische kwetsbaarheid of verslaving. In deze cursus leer je als facilitator hoe je groepsactiviteiten begeleidt en dat je zorgt voor het ondersteunen van het groepsproces.

Luisteren Zonder Oordeel en Aannames

Een goed gesprek begint met goed kunnen luisteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je wegblijft, of je in ieder geval bewust wordt, van de oordelen en aannames die je doet. In deze workshop, bestaande uit 2 lessen, gaan we daarmee aan de slag en wordt het duidelijk waarom we maar één mond hebben en twee oren.

Overprikkeling

Mensen die overgevoelig zijn voor prikkels hebben problemen met het filteren daarvan. Van de miljoenen prikkels wordt het grootste deel niet bewust waargenomen. Maar wat nou als deze filter niet voldoende werkt? Deze workshop is voor iedereen die denkt last te hebben van overprikkeling, maar ook voor de mensen die dit al weten en hier verdieping in zoeken. De wereld is druk en deze wordt steeds drukker, het is geen wonder en zeker geen zwakte als je hier last van ervaart door ongemakken. In deze workshop word duidelijk wat voor invloed het kan hebben als je overprikkeling ervaart, en hoe je hier zo goed mogelijk mee kan omgaan.

Schrijfatelier

Schrijven werkt helend. Het brengt niet alleen helderheid in de geest, het blijkt dat mensen die regelmatig schrijven minder vaak last hebben van lichamelijke kwalen. Daarnaast draagt schrijven over je gevoelens en ervaringen bij aan herstel en verbinding maken met anderen. Bovenal is samen schrijven leuk om te doen!

Themabijeenkomsten SLUIS 751

Herstelacademie Haarlem en Meer organiseert themabijeenkomsten bij SLUIS 751 zodat inwoners en organisaties uit de gemeente Velsen kennis kunnen maken met ons. Thema’s zijn Herstel, Zelfhulp, Stigma en Lekker in je Vel. Kom ook en wissel ervaringen uit tijdens de themabijeenkomsten!

Werken Met Eigen Ervaring (Vervolg)

Met deze cursus ga je vaardigheden (verder) ontwikkelen die je nodig hebt bij het werken als ervaringswerker. Deze vervolgcursus is ontwikkeld voor mensen die hun ervaringen/ervaringskennis in de psychiatrie, verslavingszorg en/of maatschappelijke opvang in hun (vrijwilligers) werk willen gaan inzetten om anderen te helpen. 

Werken Met Eigen Ervaring (WMEE)

Wat houdt ervaringswerk in? Hoe en op welke wijze kun je je ervaringen inzetten als vrijwilliger en als betaalde ervaringsdeskundige. In deze cursus kun je ontdekken of het werken met eigen ervaring iets voor jou is. De cursus Werken met Eigen Ervaring is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen. Het is vooral een oriënterende cursus om te ontdekken op welke manier je je eigen ervaring wilt en kunt inzetten en je leert je eigen herstelervaringen gebruiken.