Kan ik me aanmelden voor een cursus bij de Herstelacademie?

Het aanbod van de Herstelacademie is bedoeld voor inwoners uit de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Beverwijk, Zandvoort en Bloemendaal. Inwoners van andere gemeenten kunnen voor informatie over deelname contact opnemen met de administratie op (06) 33735694 of via administratie@herstelacademie.org. Deelname aan het cursusaanbod van de Herstelacademie Haarlem en Meer is gratis.

Onze hoofdlocatie in Haarlem

Sinds 2018 is De Herstelacademie gevestigd aan het Leonardo Da Vinciplein 73 in Haarlem. Vanaf die tijd bieden wij diverse cursussen, groepen en workshops aan, deze kan je terugvinden onder “ons aanbod”.

Een leuk weetje, de dag dat de Herstelacademie haar deuren heeft geopend, 15 april, is ook de geboortedag van Leonardo de Vinci. Dat maakt het toch een extra bijzondere dag.

Op de begane grond zijn activiteiten van een aantal andere stichtingen, zoals Het Odensehuis (inloop voor mensen met dementie), het Inloophuis Kennemerland (voor een luisterend oor voor mensen met kanker én na kanker), SIG is actief in het wijkcentrum en zo ook DOCK. Met ons allen beheren we ook de wijkkantine. In de wijkkantine wordt dagelijks koffie/thee/gebak, e.d. geserveerd. ’s Avonds verzorgen diverse eetclubs maaltijden voor een leuke en aantrekkelijke prijs.

Naast de wijkkantine beneden hebben we zelf op dinsdag- en vrijdagmiddag op de eerste verdieping de “Open Kantine”, waar iedereen die kennis wil maken met de Herstelacademie of zich betrokken voelt bij de Herstelacademie, zich welkom mag voelen voor een leuk gesprek, een kop koffie/thee en wat lekkers erbij. Meer informatie hierover vind je terug onder het kopje “Activiteiten”. 

Werken aan Herstel

Het woord ‘Herstelacademie’ zegt het al: hier wordt gewerkt aan herstel. Na ontwrichtende ervaringen is het vaak moeilijk om je leven weer op de rit te krijgen. Met herstel bedoelen we dan dat het langzaamaan weer lukt om je leven zo in te richten dat het voor jou fijn is. Met de dingen die je zelf kiest en een invulling van je dagen die voor jou zinvol voelt. Ook al blijf je vaak last houden van klachten of symptomen.

Tijdens de cursussen/trainingen/workshops van de Herstelacademie wordt vooral veel uitgewisseld door de cursisten. Ze herkennen veel van elkaar in elkaars verhalen en dat geeft troost, steun en kracht.

Het werken aan herstel doen wij bij de Herstelacademie door het aanbieden van educatie, zelfhulp en peer support. Peer support wil zeggen dat iedereen die bij de Herstelacademie werkt zelf ook een geschiedenis heeft van ontwrichting en herstelprocessen. Het is een plek vóór en dóór elkaar.

Het maakt ons, de mensen die aan en op deze bijzondere plek mogen werken, ontzettend gelukkig om te zien dat het zo gaat. Het is heel erg fijn om te merken dat ons concept van peer support en onderlinge zelfhulp werkt!

Het aanbod van de Herstelacademie wordt altijd samen met cursisten, docenten en vrijwilligers gemaakt. Veel van het aanbod is ontwikkeld door onze eigen docenten en cursisten. Daar zijn we bijzonder trots op! En het houdt onze kernwaarden hoog:

LEF! Een plek waar je jouw lef kunt tonen door kennis te halen en te brengen.
HOOP! Hoop door van elkaar te leren, elkaar te steunen en ervaringen te delen.
GROEI! Een plek om te groeien en te bloeien.

IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM!