Hoe ga jij om met je herstel? Wat moet je daar allemaal voor doen en laten? Welke tools kan je inzetten om ervoor te zorgen dat zo goed mogelijk met je kwetsbaarheid om kunt gaan? De Herstelacademie biedt diverse cursussen en workshops die zich specifiek richten op jouw herstel. We doen dat altijd in groepsverband wat betekent dat we uitgaan van onderlinge steun, met andere woorden; de deelnemers leren vooral van elkaar en ondersteunen elkaar op die manier ook in hun herstelproces. De facilitators (degenen die de cursus of workshop geven) hebben zelf ook ervaring uit eigen hand met het onderwerp.
Ben ik in beeld
Wil jij dichterbij je eigen verhaal komen? Zou jij meer over jezelf willen vertellen, maar je weet niet hoe? Wat zou je over jezelf in beeld willen brengen? In deze cursus nodigen we je uit om via oude en nieuwe foto’s jouw eigen verhaal zichtbaar te maken. We gaan aan de slag met de camera van je telefoon of je leent bij ons een digitale camera.
Denken en Doen
Denken en doen is voor mensen met veel gedachten in hun hoofd en die dat als onprettig ervaren. Iedere week benaderen we vanuit een andere invalshoek hoe we om kunnen gaan met onze gedachten. We doen oefeningen om de verschillende invalshoeken te ervaren en gaan er samen over in gesprek. Daarbij proberen we ook steeds een brug te slaan tussen denken en voelen.
Tijdens Denken en Doen komt onder andere aan bod: omdenken, mindfulness, gedachten opmerken, humor, positieve boodschap aan jezelf en creativiteit.
Herstellen Doe Je Zelf
Herstellen gaat over je leven leven en rekening houden met je psychische kwetsbaarheid. Bij herstel gaat het om de toekomst: de uitdaging om weer zelf je keuzes te maken en je leven te bepalen. Heb je een psychische kwetsbaarheid? Wil je een stap verder zetten in je herstelproces? En wil je weer de regie nemen over je eigen leven? Dan is deze cursus iets voor jou!
Honest Open Proud
Dit is een cursus die bijdraagt aan het bespreekbaar maken van een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Daarmee draagt het actief bij aan empowerment en het verminderen van stigma. Je ontwikkelt je eigen kijk op openheid.
Hooggevoelig
Heb je een sterk inlevingsvermogen? Voel jij je na een drukke dag totaal opgebrand? Ben je vaak moe? Heb je vaak last van hoofdpijn? Ben je snel emotioneel? Heb je vaak het gevoel alsof alle energie uit je lichaam wegstroomt? Dan ben jij waarschijnlijk hoogsensitief.
In deze cursus gaan we dieper in op wat hooggevoeligheid is, Waar heb je last van als je hooggevoelig bent en hoe ga je daarmee om in het dagelijks leven?
Informatiebijeenkomst (Vrijwilligers)werk
Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor iedereen met een wens om weer te gaan werken. Weer aan het werk willen en kunnen én vervolgens de stap daar naartoe zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je door je psychische en/of verslavingskwetsbaarheid langere tijd niet heb gewerkt, durf je vaak niet meer te dromen van, of te denken aan werk: ‘’Kan ik dat wel, is een betaalde baan nog voor mij weggelegd? En zal ik geaccepteerd worden door collega’s?”
Luisteren Zonder Oordeel en Aannames
Een goed gesprek begint met goed kunnen luisteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je wegblijft, of je in ieder geval bewust wordt, van de oordelen en aannames die je doet. In deze workshop, bestaande uit 2 lessen, gaan we daarmee aan de slag en wordt het duidelijk waarom we maar één mond hebben en twee oren.
Ontdek je talent
Gezamenlijk gaan we op ontdekkingstocht om sterke kanten – kwaliteiten – van onszelf te (her)ontdekken. Ook ga je op zoek naar wat jij nodig hebt – voorwaarden – om je kwaliteiten in te kunnen zetten. En soms komt tijdens die zoektocht boven water, dat je ergens wel heel goed in bent, maar dat je er eigenlijk niet zo blij van wordt.
Opgeruimd staat Netjes
Een opgeruimde kamer, keuken of huis is fijn en kan ook een opgeruimd gevoel in je hoofd geven. Je huis op orde brengen en houden is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je in een periode verkeert waarin het in psychische zin allemaal niet zo lekker loopt. Waar loop je tegenaan als je wilt beginnen met opruimen, hoe krijg je je huis op orde en hoe houd je het zo?
Positief zelfbeeld
Heb je last van een laag zelfbeeld? Zou je dit willen veranderen? Tijdens deze cursus word je door middel van oefeningen meegenomen naar een positiever zelfbeeld.
Refresh your WRAP
De WRAP is een plan voor welbevinden in je dagelijks leven. Het leven staat niet stil en de WRAP groeit mee met jouw ontwikkeling. Deze workshop is voor iedereen die de WRAP training ooit heeft gevolgd. We nemen de onderdelen van de WRAP door en er is ruimte voor verdieping van de onderwerpen. Met elkaar delen we ideeën en kennis over hoe je de WRAP nog beter voor jezelf kunt gebruiken.
Traumasporen
Veel bezoekers van de Herstelacademie worstelen met de gevolgen van heftige en ontwrichtende ervaringen in hun levens. De gevolgen ervan zijn merkbaar in je dagelijkse leven. Dit noemen we Traumasporen. Tijdens deze cursus richten we ons voornamelijk hierop en niet zozeer op de trauma’s zelf. Hoe ga je met deze traumasporen om en wat kunnen we van elkaar leren?
Verder werken aan je herstel
We gaan dieper op herstelthema's in en er zullen 2 gastsprekers hun herstelverhaal delen. Enkele thema's die langskomen zijn: acceptatie, verwachtingen, valkuilen, vallen en opstaan en de fases van herstel.
Vriendschap
Veel mensen vinden het moeilijk om vrienden te maken. We gaan het hebben over vriendschap en alles wat daarmee te maken heeft.
Wellness Recovery Action Plan (WRAP)
De WRAP is een cursus om weer baas te worden over je eigen leven. Een praktische cursus om aan het eigen welbevinden te werken, door een persoonlijk ‘levensplan’ te maken. Bij elk onderdeel staat centraal: wat heb ik wanneer nodig om me (weer) goed te voelen? WRAP staat overigens voor Wellness Recovery Action Plan.
Workshop Acceptatie Psychische kwetsbaarheid
Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.