Lef, Hoop en Groei is de podcast van de Herstelacademie over herstel, zelfontwikkeling, in je eigen kracht staan en nog veel meer. Met elke keer een bijzondere gast die helemaal aansluit op het thema van de uitzending. De Herstelacademie Haarlem en Meer biedt een programma van educatie en zelfhulp waarbij de cursisten elkaar vooral ondersteunen. Met medewerkers die allemaal zelf ook te maken hebben (gehad) met een psychische en/of verslavingskwetsbaarheid. Herstel betekent voor ons dat het leven voor jou fijn en zinvol voelt. Deelname aan de cursussen is gratis.


04-03-2024

#9 Philippe Delespaul over GEM, de rol van herstelacademies en ervaringsdeskundigen

Deze keer zijn we in gesprek met Philippe Delespaul, Hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit van Maastricht (vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie). We gaan het uitgebreid hebben over GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid) en de rol van ervaringsdeskundigen en herstelacademies.
20-03-2023

#8 Daniël over verslaving en zijn villa onder de daklozen

Tim en Edwin hebben een mooi gesprek met Daniël die momenteel werkt als ervaringsdeskundige bij het Buurtteam. Het is uiteindelijk de bedoeling dat hij door gaat stromen naar een betaalde baan. Daarvoor volgt Daniël momenteel ook een 2-jarige opleiding tot verslavings- en recoverycounselor. Wil je ook weten wat hij bedoelt met "een villa onder de daklozen", luister dan nu naar deze boeiende podcast.
28-11-2022

#7 Karin Goudsmit en Marcia Kroes over de Herstelacademie

Tim en Edwin gaan deze keer in gesprek met Karin Goudsmit en Marcia Kroes. Samen hebben zij de Herstelacademie nu bijna 5 jaar geleden opgericht en ze vertellen hoe dat destijds allemaal is ontstaan. Verder gaan we uitgebreid in op de dromen en ambities van de Herstelacademie, zoals bijvoorbeeld een herstelrespijt locatie, maar ook een ander (groter) pand om onze cursisten nog meer te kunnen bieden.
19-10-2022

#6 Floor van Wijk en Marcel van Twuijver over De Portuur

Tim Kreuger en Rob Spruyt gaan in deze aflevering van Lef, Hoop en Groei in gesprek met Floor van Wijk en Marcel van Twuijver. Ze vertellen over De Portuur waar Floor werkzaam is als ambulant begeleider met ervaringsdeskundigheid en Marcel meewerkend bestuurder is. De Portuur laat uitstekend zien hoe je ervaringsdeskundigheid kunt inzetten binnen het sociaal domein. Iedereen die werkt voor De Portuur heeft het leertraject van ervaringsdeskundigheid van de Herstelacademie Haarlem en Meer met succes doorlopen.
11-07-2022

#5 Lef, Hoop en Groei met Lisa Westerveld over jeugdzorg en de GGZ

In deze 5e aflevering van Lef, Hoop en Groei gaan Tim Kreuger en Rob Spruyt in gesprek met Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid voor Groen Links. Naast onder andere onderwijs, kinderopvang, media en sport, volksgezondheid en emancipatie maakt Lisa zich vooral ook sterk voor de jeugdzorg en de GGZ. Wat gaat er al goed en wat kan en moet er nog beter geregeld worden. En, Lisa vertelt hoe ze als druk bezet politicus met een volle agenda toch goed voor zichzelf kan blijven zorgen.
06-06-2022

#4 Lef, Hoop en Groei met de Open Middag op 17 mei 2022

Twee maal per jaar organiseert de Herstelacademie Haarlem en Meer een Open Middag. Deze keer konden het eindelijk sinds corona weer op onze locatie in Haarlem plaatsvinden. En dat hebben we geweten, want het was behoorlijk druk en we hebben al aardig wat nieuwe inschrijvingen binnen voor de workshops en de cursussen.
13-05-2022

#3 Lef, Hoop en Groei met Edwin Besse over de herstelgroep jongvolwassenen

In deze aflevering van Lef, Hoop en Groei gaan Tim Kreuger en Rob Spruyt in gesprek met Edwin Besse over de herstelgroep jongvolwassenen. We bespreken met Edwin onder andere waarom deze groep zo belangrijk is en hoe het ervoor staat met de GGZ voor jongeren.