Door zin en betekenis te geven aan ons leven vergroten we de kans dat we ons beter gaan voelen en leren we omgaan met lastige situaties. De Herstelacademie biedt daarom ook op het gebied van zingeving diverse cursussen en workshops aan. We maken daarbij vaak gebruik van allerlei creatieve middelen en door de ongedwongen sfeer heb je alle rust om met de cursus of workshop aan de slag te gaan. We doen dit overigens altijd in groepsverband en leren op die manier ook weer van elkaar. De facilitator(s) hebben zelf ervaring met het onderwerp en doen over het algemeen ook gewoon mee met alle opdrachten.

Acceptatie

Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.

Ben ik in beeld

Wil jij dichterbij je eigen verhaal komen? Zou jij meer over jezelf willen vertellen, maar je weet niet hoe? Wat zou je over jezelf in beeld willen brengen? In deze cursus nodigen we je uit om via oude en nieuwe foto’s jouw eigen verhaal zichtbaar te maken. We gaan aan de slag met de camera van je telefoon of je leent bij ons een digitale camera. 

De Kracht van Muziek

Het is voor elk mens belangrijk om gevoelens te uiten. Je emoties binnenhouden geeft stress, druk en spanning. Muziek kan hierin een belangrijke rol spelen. In deze workshop van 4 bijeenkomsten delen wij onze ervaringen die wij hebben met betrekking tot muziek. Welke muziek heeft jou geholpen bij je herstel? Welke muziek brengt jou terug naar fijne herinneringen? Door welk nummer verandert jouw stemming? … Dit soort vragen komen naar voren en we bespreken dit met elkaar.

Filmavond

We bekijken gezamenlijk een film die iets met herstel van psychische aandoeningen of verslaving te maken heeft. Na afloop gaan we de film nabespreken. Klik op de button om meer te weten te komen over het thema van deze filmavond.

Spiritualiteit

Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus, het betekent geest. Er is geen exacte definitie van spiritualiteit. In algemene zin heeft het te maken met datgene wat de geest betreft. Spiritualiteit gaat verder dan de fysieke wereld. Je voelt je verbonden met iets dat groter is dan tastbare zaken. Mensen kunnen spiritualiteit vinden in religie, in de natuur, meditatie of creatieve expressie.

Verlies en Acceptatie

Je kunt van alles verliezen: bijvoorbeeld je identiteit, je woning, je werk, je opleiding, je dierbaren, je relaties, het verlies van je mogelijkheid tot kinderen krijgen, noem maar op. In deze cursus leer je beter naar je pijnlijk verlies te kijken door erbij stil te staan en uit te wisselen met de andere cursisten.

Vriendschap

Veel mensen vinden het moeilijk om vrienden te maken. We gaan het hebben over vriendschap en alles wat daarmee te maken heeft. 

Waar bloei ik van op?

Wat zet jou in bloei en wat zorgt ervoor dat jouw 'blaadjes' als het ware slap gaan hangen? Dat is het thema van de collages die we in deze workshop zullen maken.

Week van de psychiatrie (20 t/m 26 maart 2023)

Van 20 t/m 26 maart is het de Week van de Psychiatrie. De Herstelacademie Haarlem en Meer heeft deze keer gekozen voor het thema: Veerkracht. Veerkracht kan een belangrijke rol spelen bij het herstel van verslaving of psychische problemen. Veerkracht verwijst naar het vermogen om te herstellen en zich aan te passen aan stressvolle situaties en uitdagingen in het leven.

Zin- en Betekenisgeving

Wat geeft jouw leven betekenis? Welk doel heb je voor ogen? Hoe wil je van betekenis zijn voor een ander? Kortom: Zin geven aan je leven; daar gaat deze cursus over.