Ben ik in beeld

Hoe zichtbaar ben jij? Welk deel van jouw binnenwereld toon je aan anderen? Wat zou je nog meer in beeld willen brengen? In deze cursus nodigen we je uit om via nieuwe en oude foto’s je eigen verhaal zichtbaar te maken, want beelden spreken soms meer dan duizend woorden.

De Kracht van Muziek

Het is voor elk mens belangrijk om gevoelens te uiten. Je emoties binnenhouden geeft stress, druk en spanning. Muziek kan hierin een belangrijke rol spelen. In deze vierweekse workshop delen wij onze ervaringen die wij hebben met betrekking tot muziek. Welke muziek heeft jou geholpen bij je herstel? Welke muziek brengt jou terug naar fijne herinneringen? Door welk nummer verandert jouw stemming? … Dit soort vragen komen naar voren en we bespreken dit met elkaar.

Filmavond

We bekijken gezamenlijk een film die iets met herstel van psychische aandoeningen of verslaving te maken heeft. Daarna gaan we de film nabespreken.

Lezing Ongewone Hulp

In de psychiatrie krijg je te maken met hulp. Het kan moeilijk zijn om hulp te vragen. Je kan dan namelijk erkennen dat je het niet alleen kunt. Het kan zijn dat je niet beseft dat je hulp nodig hebt en dat je dierbaren ( familie, vrienden, etc) ingrijpen door hulp van een instantie in te schakelen. Alleen hoe wil je deze hulp omschrijven en wat heb je nodig voor hulp.

Verlies en Acceptatie

Je kunt van alles verliezen: bijvoorbeeld je identiteit, je woning, je werk, je opleiding, je dierbaren, je relaties, het verlies van je mogelijkheid tot kinderen krijgen, noem maar op. In deze cursus leer je beter naar je pijnlijk verlies te kijken door erbij stil te staan en uit te wisselen met de andere cursisten.

Vriendschap

Vriendschap is belangrijk. Het is de basis van je bestaan. Veel mensen vinden het moeilijk om vrienden te maken. We gaan het hebben over vriendschap en alles wat daarmee te maken heeft. 

Workshop Acceptatie

Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.

Workshop Spiritualiteit

Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus, het betekent geest. Er is geen exacte definitie van spiritualiteit. In algemene zin heeft het te maken met datgene wat de geest betreft. Spiritualiteit gaat verder dan de fysieke wereld. Je voelt je verbonden met iets dat groter is dan tastbare zaken. Mensen kunnen spiritualiteit vinden in religie, in de natuur, meditatie of creatieve expressie.

Zin- en Betekenisgeving

Wat geeft jouw leven betekenis? Welk doel heb je voor ogen? Hoe wil je van betekenis zijn voor een ander? Kortom: Zin geven aan je leven; daar gaat deze cursus over.