De cursus Werken Met Eigen Ervaring (WMEE) bestaat uit twee delen; de Basiscursus (oriëntatie) en de Vervolgcursus.
Het herstelproces is een belangrijk thema tijdens de cursus, vandaar dat wij adviseren om eerst de cursus Herstellen Doe Je Zelf te volgen. Per januari 2026 gaan wij “Herstellen Doe Je Zelf” dan ook verplicht stellen.
Op de eerste lesdag maak je kennis met de facilitators en je medecursisten, daarna volgen 12 lesdagen.
Wat houdt ervaringswerk in? Hoe en op welke wijze kun je je ervaringen inzetten als vrijwilliger en als betaalde ervaringsdeskundige. In deze cursus kun je ontdekken of het werken met eigen ervaring iets voor jou is.
De cursus Werken met Eigen Ervaring is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen. Het is vooral een oriënterende cursus om te ontdekken op welke manier je je eigen ervaring wilt en kunt inzetten en je leert je eigen herstelervaringen gebruiken. De cursus is opgedeeld in drie blokken:
Wij raden je aan om voorafgaand aan deze cursus eerst de cursus “Herstellen Doe Je Zelf” te volgen. Per januari 2026 gaan wij “Herstellen Doe Je Zelf” dan ook verplicht stellen.
Op de eerste lesdag maak je kennis met de facilitators en je medecursisten, daarna volgen 12 lesdagen.
Met deze cursus ga je vaardigheden (verder) ontwikkelen die je nodig hebt bij het werken als ervaringswerker met het werken vanuit je eigen cliëntervaring. Deze vervolgcursus is ontwikkeld voor mensen die hun ervaringen/ervaringskennis in de psychiatrie, verslavingszorg en/of maatschappelijke opvang in hun (vrijwilligers) werk willen gaan inzetten om anderen te helpen.
Klik voor meer informatie over de vervolgcursus
Herstelacademie, Leonardo Da Vinciplein 73, eerste etage, Haarlem
Start woensdag 25 oktober, 12 lessen van 13 tot 16 uur
Christa Schavemaker en Marcia Kroes
Aan de cursus zijn geen kosten verbonden
Herstelacademie, Leonardo Da Vinciplein 73, eerste etage, Haarlem
Start woensdag 25 oktober, 12 lessen van 13 tot 16 uur
Christa Schavemaker en Marcia Kroes
Aan de cursus zijn geen kosten verbonden
Denken en doen is voor mensen met veel gedachten in hun hoofd en die dat als onprettig ervaren. Iedere week benaderen we vanuit een andere invalshoek hoe we om kunnen gaan met onze gedachten. We doen oefeningen om de verschillende invalshoeken te ervaren en gaan er samen over in gesprek. Daarbij proberen we ook steeds een brug te slaan tussen denken en voelen. Tijdens Denken en Doen komt onder andere aan bod: omdenken, mindfulness, gedachten opmerken, humor, positieve boodschap aan jezelf en creativiteit.
Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.
Wat geeft jouw leven betekenis? Welk doel heb je voor ogen? Hoe wil je van betekenis zijn voor een ander? Kortom: Zin geven aan je leven; daar gaat deze cursus over.
De eerste stap is vaak een gesprek met een peer- /informatiemedewerker.
Het is fijn om eerst even kennis te maken met de Herstelacademie.
Zodat we samen met jou kunnen kijken hoe je verder kunt deelnemen binnen ons aanbod.
Een gesprek is vrijwillig en vrijblijvend.