Dat de reguliere geneeskunde teveel uitgaat van het mannenlichaam, weten steeds meer mensen. Maar dat ook in de psychiatrie te weinig wordt uitgegaan van het vrouwenlichaam is minder bekend. Daarover gaat de documentaire Why Every Psychiatrist Should Play The Piano van filmmaker Wendelien Voogd en nicht en hoofdpersoon Ineke Mink.
Als de 55-jarige Ineke in de overgang raakt, komt zij in een diepe depressie. De voorgeschreven antidepressiva veroorzaken bij haar een heftige manische episode. Dat haar stemmingsstoornis weleens door hormonen veroorzaakt kunnen worden, zoals zij eerder in de puberteit heeft ervaren, toen eenzelfde stemmingsstoornis haar trof, wil er bij haar behandelaars niet in. Een opname in een gesloten inrichting is misschien weer nodig. In de film ervaren filmmaker en hoofdpersoon wat het betekent om last te hebben van een hormoongerelateerde stemmingsstoornis en gaan op zoek naar een behandeling die meer op het vrouwenlichaam georiënteerd is.
Na afloop gaan we de documentaire nabespreken.
Bekijk hier alvast de trailer van de documentaire:
Herstelacademie, Leonardo Da Vinciplein 73, eerste etage, Haarlem
Maandag 24 februari van 19 tot 21 uur
Tim Kreuger
Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden
Herstelacademie, Leonardo Da Vinciplein 73, eerste etage, Haarlem
Maandag 24 februari van 19 tot 21 uur
Tim Kreuger
Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden
Wat houdt ervaringswerk in? Hoe en op welke wijze kun je je ervaringen inzetten als vrijwilliger en als betaalde ervaringsdeskundige. In deze cursus kun je ontdekken of het werken met eigen ervaring iets voor jou is.
Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.
De Herstelacademie biedt een podium aan mensen die hun herstelverhaal willen presenteren. Elke bijeenkomst komt er één verhaal aan bod dat gekoppeld is aan een thema.
De eerste stap is vaak een gesprek met een peer- /informatiemedewerker.
Het is fijn om eerst even kennis te maken met de Herstelacademie.
Zodat we samen met jou kunnen kijken hoe je verder kunt deelnemen binnen ons aanbod.
Een gesprek is vrijwillig en vrijblijvend.