Het Herstelcafé is er voor inwoners van Velsen (IJmuiden) die het fijn vinden om elkaar te ontmoeten rondom een bepaald thema met betrekking tot psychische en/of verslavingskwetsbaarheid.

Vanaf april 2024 is er elke tweede woensdag van de maand van 16.00 - 18.00 uur een Herstelcafé voor inwoners van de gemeente Velsen. Deze maandelijkse bijeenkomsten vinden plaats in Sluis 751 IJmuiden. Elke bijeenkomst in het Herstelcafé heeft een thema dat te maken heeft met psychische en/of verslavingskwetsbaarheid. Aan de hand van een ervaringsverhaal van een ervaringsdeskundige en informatie van een organisatie, gaan wij met elkaar in gesprek en kunnen we ervaringen met elkaar delen. De avonden zijn er ook om elkaar te ontmoeten en om nader kennis met elkaar te maken. Wanneer een thema aanspreekt, kun je natuurlijk ook alleen luisteren en informatie ophalen.

10 April – Eenzaamheid
Voor de eerste bijeenkomst van het Herstelcafé hebben wij gekozen voor het thema eenzaamheid. Misschien herken je het gevoel van eenzaamheid, dit kan veel impact op je leven hebben. Je eenzaam voelen kan al doordat je minder vrienden of kennissen hebt dan je graag zou willen. Maar ook wanneer je meer dan genoeg vrienden hebt en je je ondanks dat niet gehoord voelt, kan dit ontzettend eenzaam voelen.

8 Mei – Stigma op psychische kwetsbaarheid
Er bestaan veel vooroordelen en misvattingen rondom psychische- en verslavingskwetsbaarheid. De omgeving plakt soms een stempel op iemand. Dit wordt stigma genoemd. Stigma kan grote gevolgen en belemmeringen hebben. Het kan leiden tot buitensluiten, vermijden en discriminatie. Maar zonder vooroordelen en discriminatie van mensen met een psychische kwestbaarheid is het fijner en positiever leven. Voor iedereen. Het begint met anders kijken.

12 Juni– Wens om weer te gaan werken
Weer aan het (vrijwilligers-)werk willen en kunnen én vervolgens de stap daar naartoe zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je door je psychische en/of verslavingskwetsbaarheid langere tijd niet heb gewerkt, durf je vaak niet meer te dromen van, of te denken aan werk. Over deze wens gaan wij ervaringen uitwisselen, daarnaast krijg je informatie over welke organisaties hierbij ondersteuning kunnen bieden.

10 Juli– Wat is een verslaving?
Meestal ben je niet direct verslaafd na bijvoorbeeld één glas bier, een joint, een pil of gamen. Pas als je een middel meer en langer gebruikt, kun je verslaafd worden. Verslaafd raken gaat meestal geleidelijk. Aan de hand van een ervaringsverhaal gaan wij hierover met elkaar in gesprek.

14 Augustus – Straatvrees en sociale angst
Deze keer gaan wij in gesprek over sociale angst en/of straatvrees. Wanneer je te maken hebt met sociale angst dan voel je je zeer angstig in sociale situaties, die angst is zó groot dat je sociale situaties het liefst vermijdt. Straatvrees is een angst die ontstaat wanneer je op openbare plekken komt, zoals pleinen, supermarkten of het openbaar vervoer. Wanneer iemand hier last van heeft kan dit veel invloed hebben op je dagelijkse leven, hoe ga je hiermee om?

Voor meer informatie Karin Goudsmit, Herstelacademie, T: 06 10015544, E: informatie@herstelacademie.org of Thijs Pichel, Reakt, T: :0647035158 , E: T.pichel@reakt.nl