Binnen de verschillende categorieën: zelfhulpgroepen, persoonlijke ontwikkeling/herstel, zingeving en vaardigheden biedt de Herstelacademie ook diverse workshops aan. Een workshop kenmerkt zich vooral door het kleine aantal bijeenkomsten, vaak maar 1 of 2 keer. Een cursus duurt vaak 6 tot 8, of soms tot wel 12 bijeenkomsten. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle herstelondersteunende workshops die wij momenteel verzorgen. 

Contact maken

Sommige mensen hebben het helemaal, ze sluiten vriendschappen met een ander, kunnen goed samenwerken en gaan met flair om met iedereen om hen heen. Hoe doen ze dat toch? Het aardige is dat het hier gaat om vaardigheden die door iedereen te leren zijn. Wil je weten hoe dit gaat en wat je kunt doen om dit te leren dan is de workshop “echt contact maken” , zeker iets voor jou. In de workshop " echt contact maken" leer je vaardigheden hoe je snel een vertrouwelijke band opbouwt met anderen. De workshop is geschikt voor iedereen die wil onderzoeken en ervaren hoe je snel een vertrouwelijke band met anderen kunt opbouwen.

Informatiebijeenkomst (Vrijwilligers)werk

Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor iedereen met een wens om weer te gaan werken. Weer aan het werk willen en kunnen én vervolgens de stap daar naartoe zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je door je psychische en/of verslavingskwetsbaarheid langere tijd niet heb gewerkt, durf je vaak niet meer te dromen van, of te denken aan werk: ‘’Kan ik dat wel, is een betaalde baan nog voor mij weggelegd? En zal ik geaccepteerd worden door collega’s?”

Luisteren Zonder Oordeel en Aannames

Een goed gesprek begint met goed kunnen luisteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je wegblijft, of je in ieder geval bewust wordt, van de oordelen en aannames die je doet. In deze workshop, bestaande uit 2 lessen, gaan we daarmee aan de slag en wordt het duidelijk waarom we maar één mond hebben en twee oren.

Omgaan met perfectionisme

Perfectionisme: is het een zegen of een vloek, of misschien wel allebei? Hoe is het bij jou ontstaan, maar ook: hoe ga je ermee om? In deze workshop gaan we samen op zoek naar antwoorden.

Refresh your WRAP

De WRAP is een plan voor welbevinden in je dagelijks leven. Het leven staat niet stil en de WRAP groeit mee met jouw ontwikkeling. Deze workshop is voor iedereen die de WRAP training ooit heeft gevolgd. We nemen de onderdelen van de WRAP door en er is ruimte voor verdieping van de onderwerpen. Met elkaar delen we ideeën en kennis over hoe je de WRAP nog beter voor jezelf kunt gebruiken.

Waar bloei ik van op?

Wat zet jou in bloei en wat zorgt ervoor dat jouw 'blaadjes' als het ware slap gaan hangen? Dat is het thema van de collages die we in deze workshop zullen maken.

Workshop Acceptatie Psychische kwetsbaarheid

Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.

Workshop Overprikkeling

Mensen die overgevoelig zijn voor prikkels hebben problemen met het filteren daarvan. Van de miljoenen prikkels wordt het grootste deel niet bewust waargenomen. Maar wat nou als deze filter niet voldoende werkt? Deze workshop is voor iedereen die denkt last te hebben van overprikkeling, maar ook voor de mensen die dit al weten en hier verdieping in zoeken. De wereld is druk en deze wordt steeds drukker, het is geen wonder en zeker geen zwakte als je hier last van ervaart door ongemakken. In deze workshop word duidelijk wat voor invloed het kan hebben als je overprikkeling ervaart, en hoe je hier zo goed mogelijk mee kan omgaan.

Workshop Spiritualiteit

Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus, het betekent geest. Er is geen exacte definitie van spiritualiteit. In algemene zin heeft het te maken met datgene wat de geest betreft. Spiritualiteit gaat verder dan de fysieke wereld. Je voelt je verbonden met iets dat groter is dan tastbare zaken. Mensen kunnen spiritualiteit vinden in religie, in de natuur, meditatie of creatieve expressie.