GEANNULEERD
Lezing over filosofie, spiritualiteit en herstel door Henk Schutte, filosoof en bioloog.
Een belangrijk uitgangspunt van de herstelbeweging ggz is dat cliënten van de ggz het roer in eigen handen moeten nemen/krijgen. Ook de ggz weet inmiddels dat eigen kracht en eigen regie van de cliënt van groot belang is.
Voor eigen regie is zelfkennis nodig en de kracht om op grond van die zelfkennis het eigen leven vorm te geven. Er zijn spirituele oefeningen die deze twee voorwaarden voor eigen regie binnen eigen bereik brengen. Daar gaat deze voordracht over. Het zijn hele nuchtere basisoefeningen, niks hoogdravends.
Woensdag 1 december van 15 tot 17 uur
Henk Schutte
Aan de cursus zijn geen kosten verbonden
Woensdag 1 december van 15 tot 17 uur
Henk Schutte
Aan de cursus zijn geen kosten verbonden
Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.
Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus, het betekent geest. Er is geen exacte definitie van spiritualiteit. In algemene zin heeft het te maken met datgene wat de geest betreft. Spiritualiteit gaat verder dan de fysieke wereld. Je voelt je verbonden met iets dat groter is dan tastbare zaken. Mensen kunnen spiritualiteit vinden in religie, in de natuur, meditatie of creatieve expressie.
Heb je een sterk inlevingsvermogen? Voel jij je na een drukke dag totaal opgebrand? Ben je vaak moe? Heb je vaak last van hoofdpijn? Ben je snel emotioneel? Heb je vaak het gevoel alsof alle energie uit je lichaam wegstroomt? Dan ben jij waarschijnlijk hoogsensitief. In deze cursus gaan we dieper in op: wat is hoogsensitiviteit? Waar heb je last van als je hoogsensitief bent en hoe ga je daarmee om in het dagelijks leven.
De eerste stap is vaak een gesprek met een peer- /informatiemedewerker.
Het is fijn om eerst even kennis te maken met de Herstelacademie.
Zodat we samen met jou kunnen kijken hoe je verder kunt deelnemen binnen ons aanbod.
Een gesprek is vrijwillig en vrijblijvend.