Ben jij ervaringsdeskundige en begeleid je groepen waarin de deelnemers werken aan hun herstel? Of wil je deze leren begeleiden? In onze cursus leer je principes en vaardigheden om als facilitator groepen te begeleiden.
De deelnemers aan de groepen en cursussen van de Herstelacademie zijn herstellende van een ontwrichtende levenservaring zoals een psychische kwetsbaarheid of verslaving. In deze cursus leer je als facilitator hoe je groepsactiviteiten begeleidt en dat je zorgt voor het ondersteunen van het groepsproces.
In deze cursus worden onder meer de volgende onderwerpen besproken:
In acht bijeenkomsten van elk 2 uur oefenen we praktische vaardigheden, voorafgegaan door theorie. Je krijgt meer inzicht in jezelf en je rol als facilitator. Aan de bijeenkomsten zijn soms huiswerkopdrachten verbonden. Tijdens de eerste bijeenkomst ontvang je een cursusmap met oefeningen, theorie en opdrachten. De laatste bijeenkomsten zijn gewijd aan het voorbereiden van en het zelf aan de slag gaan met procesbegeleiding.
Om deel te nemen aan deze cursus is het niet nodig om ervaring als groepsbegeleider te hebben. Wel is het van belang dat jij zelf ontwrichtende ervaringen hebt meegemaakt, zodat je vanuit eigen ervaring kunt spreken.
Herstelacademie, Leonardo Da Vinciplein 73, eerste etage, Haarlem
Start maandag 26 februari, 8 lessen van 14 tot 16 uur
Tim Kreuger en Rob Spruyt
Aan de cursus zijn geen kosten verbonden
Herstelacademie, Leonardo Da Vinciplein 73, eerste etage, Haarlem
Start maandag 26 februari, 8 lessen van 14 tot 16 uur
Tim Kreuger en Rob Spruyt
Aan de cursus zijn geen kosten verbonden
Wat houdt ervaringswerk in? Hoe en op welke wijze kun je je ervaringen inzetten als vrijwilliger en als betaalde ervaringsdeskundige. In deze cursus kun je ontdekken of het werken met eigen ervaring iets voor jou is.
Het accepteren van een psychische kwetsbaarheid is niet makkelijk en het wordt dan ook wel eens vergeleken met een rouwproces. Het hebben van een psychische kwetsbaarheid kan je toekomstverwachtingen behoorlijk in de war gooien. Het acceptatieproces gaat meestal niet over één nacht ijs en heeft vaak tijd nodig. Wanneer je je psychische kwetsbaarheid accepteert, krijg je ruimte om naar jezelf te kijken.
Veel mensen vinden het moeilijk om vrienden te maken. We gaan het hebben over vriendschap en alles wat daarmee te maken heeft.
De eerste stap is vaak een gesprek met een peer- /informatiemedewerker.
Het is fijn om eerst even kennis te maken met de Herstelacademie.
Zodat we samen met jou kunnen kijken hoe je verder kunt deelnemen binnen ons aanbod.
Een gesprek is vrijwillig en vrijblijvend.