Hoe ga jij om met je herstel? Wat moet je daar allemaal voor doen en laten? Welke tools kan je inzetten om ervoor te zorgen dat zo goed mogelijk met je kwetsbaarheid om kunt gaan? De Herstelacademie biedt diverse cursussen en workshops die zich specifiek richten op jouw herstel. We doen dat altijd in groepsverband wat betekent dat we uitgaan van onderlinge steun, met andere woorden; de deelnemers leren vooral van elkaar en ondersteunen elkaar op die manier ook in hun herstelproces. De facilitators (degenen die de cursus of workshop geven) hebben zelf ook ervaring uit eigen hand met het onderwerp.

Denken en Doen

Denken en Doen is een cursus voor iedereen die te veel last heeft van negatieve gedachten en emoties en dat als belemmerend ervaart in het dagelijks leven.

Herstel en rituelen

In deze workshop willen wij met elkaar positieve ervaringen uitwisselen over welke rituelen je kracht geven en een bron van steun in je dagelijks leven zijn.

Honest Open Proud (HOP)

Dit is een cursus die bijdraagt aan het bespreekbaar maken van een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Daarmee draagt het actief bij aan empowerment en het verminderen van stigma. Je ontwikkelt je eigen kijk op openheid.

Hooggevoelig

Heb je een sterk inlevingsvermogen? Voel jij je na een drukke dag totaal opgebrand? Ben je vaak moe? Heb je vaak last van hoofdpijn? Ben je snel emotioneel? Heb je vaak het gevoel alsof alle energie uit je lichaam wegstroomt? Dan ben jij waarschijnlijk hoogsensitief. In deze cursus gaan we dieper in op: wat is hoogsensitiviteit? Waar heb je last van als je hoogsensitief bent en hoe ga je daarmee om in het dagelijks leven.

Ontdek je talent

Gezamenlijk gaan we op ontdekkingstocht om sterke kanten – kwaliteiten – van onszelf te (her)ontdekken. Ook ga je op zoek naar wat jij nodig hebt – voorwaarden – om je kwaliteiten in te kunnen zetten. En soms komt tijdens die zoektocht boven water, dat je ergens wel heel goed in bent, maar dat je er eigenlijk niet zo blij van wordt.

Opgeruimd staat Netjes

Een opgeruimde kamer, keuken of huis is fijn en kan ook een opgeruimd gevoel in je hoofd geven. Je huis op orde brengen en houden is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je in een periode verkeert waarin het in psychische zin allemaal niet zo lekker loopt. Waar loop je tegenaan als je wilt beginnen met opruimen, hoe krijg je je huis op orde en hoe houd je het zo?

Refresh your WRAP

De WRAP is een plan voor welbevinden in je dagelijks leven. Het leven staat niet stil en de WRAP groeit mee met jouw ontwikkeling. Deze workshop is voor iedereen die de WRAP training ooit heeft gevolgd. We nemen de onderdelen van de WRAP door en er is ruimte voor verdieping van de onderwerpen. Met elkaar delen we ideeën en kennis over hoe je de WRAP nog beter voor jezelf kunt gebruiken.

Traumasporen

Veel bezoekers van de Herstelacademie worstelen met de gevolgen van heftige en ontwrichtende ervaringen in hun levens. De gevolgen ervan zijn merkbaar in je dagelijkse leven. Dit noemen we Traumasporen. Tijdens deze cursus richten we ons voornamelijk hierop en niet zozeer op de trauma’s zelf. Hoe ga je met deze traumasporen om en wat kunnen we van elkaar leren?

Wellness Recovery Action Plan (WRAP)

De WRAP is een cursus om weer baas te worden over je eigen leven. Een praktische cursus om aan het eigen welbevinden te werken, door een persoonlijk ‘levensplan’ te maken. Bij elk onderdeel staat centraal: wat heb ik wanneer nodig om me (weer) goed te voelen? WRAP staat overigens voor Wellness Recovery Action Plan.