Ik ben Tim, 46 jaar en werk ook als ervaringsdeskundige bij de Herstelacademie. Ik woon alleen met mijn Bulgaarse straathond Boeddha en Ozzy de kat. Tot zo'n 10 jaar geleden heb ik maar wat aangerommeld zoals ik dat zelf altijd omschrijf. Ik was een hooggevoelig kind en heb een instabiele jeugd gehad waardoor ik niet goed begeleid ben. Voor mijn 16de jaar ben ik 18 keer verhuisd en heb bij verschillende familieleden, kennissen en in een internaat gewoond. Ik heb daardoor veel angsten ontwikkeld en heel veel vreemde denkschema's. Ik was bijvoorbeeld vaak bezig met hoe mensen over me dachten en dat was nooit positief en mijn emoties schoten alle kanten op. Ik stond meer als een acteur in het leven dan als mezelf. Mijn bindings- en verlatingsangsten maakten relaties aangaan bijna onmogelijk. Door terugkerende depressies was aanhaken in de maatschappij moeilijk. Ik had een dikke kasteelmuur om me heen staan, maar voelde me daardoor ook alleen en eenzaam. Ik was gewend om door te gaan en te overleven in plaats van hulp te zoeken. Tot iemand opmerkte dat ik wel eens borderline kon hebben. In eerste instantie zei ik dat ik dat niet had, maar maanden later ben ik toch eens op internet gaan zoeken wat dat nou inhield "borderline".

Ik voelde zoveel herkenning dat ik er eigenlijk niet meer omheen kon en ben toen hulp gaan zoeken bij de GGZ. Nu 10 jaar later sta ik totaal anders in het leven en heb ik een manier gevonden om mijn leven een betere kwaliteit te geven. Een uitspraak die ik veel gebruik is: je wordt misschien niet helemaal "beter" maar het kan wel heel veel beter worden. Uiteraard is dit niet op iedereen van toepassing maar ik heb er veel kracht uit geput.

Nadat ik was afgekeurd van mijn werk, heb ik therapieën gevolgd en daarna kwam er weer ruimte en behoefte om mijn leven weer in te richten. Ik ben toen een borderline lotgenoten website begonnen. Ik heb daar veel ervaring op kunnen doen en veel in meegemaakt. Ik kwam er achter dat ik het fijn vind om andere mensen te helpen en praat makkelijk over mijn eigen ervaringen. Daarnaast heeft mijn eigen narigheid nog van nut geweest en draai ik iets negatiefs in iets positiefs. Ik ben me toen verder gaan ontwikkelen als ervaringsdeskundige en heb de cursus Werken met eigen ervaring afgerond. Na het afronden van deze cursus kwam er toevallig een plek vrij als procesbegeleider van een borderline lotgenotengroep van GGZ Ingeest. Deze groep draai ik nog steeds en is sinds het begin van de Herstelacademie meegegaan in hun programma-aanbod als zelfhulp groep borderline. Gelukkig bestaat mijn leven niet alleen uit borderline problematiek en ben ik me ook gaan richten op herstel cursussen. Op dit moment geef ik bij de Herstelacademie de cursus Herstellen doe je zelf (12 weken) en Aan de slag met je herstel (6 weken). Je kan me ook tegenkomen bij de Oriëntatie bijeenkomst "werken met eigen ervaring" en de cursus zelf. Waar ik zelf veel aan heb gehad in mijn herstelproces en wat veel aanbod zal komen in de herstelcursussen, is bewustwording. Leer je valkuilen kennen en probeer je leven zo in te richten dat je stabiliteit hebt en weet welke richting je op wilt. Probeer verder te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Jouw herstelproces is iets persoonlijks en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en wensen, maar het is soms ook fijn om te delen en van anderen te horen wat voor hen werkt. Of je nu aan het begin staat van je herstel of al verder gevorderd bent, iedereen is welkom bij de Herstelacademie.

Tim, 2017