Piekeren doen we allemaal. Velen weten dat binnen de perken te houden en anderen breien grote delen van de dag de ene sombere gedachte aan de andere. Ze staan op met zwarte wolken om hen heen en tegen de tijd dat ze via hun ochtendritueel aan hun ontbijtje zitten, zijn vele beslommeringen al langsgekomen. Ook kan het hoofd gewoon te vol zitten met zaken en die hoeven op zich niet eens zo donker te zijn, maar dan is het evengoed fijn om de boel te kunnen leeg maken. Jammer genoeg behoor ik regelmatig tot beide categorieën mensen.

Daarom vond ik het een buitenkansje om de cursus Denken en Doen te mogen ontwikkelen. Deze cursus, die nog op de plank lag om in te vullen, zocht een enthousiasteling om zijn tanden in te zetten. Ik dus. Denken en doen, waar moest de cursus over gaan? Ik bedacht dat de cursus je op een andere manier probeert te laten denken over je denken of piekeren. Je kunt ontdekken, dat je invloed op je denken of piekeren kunt hebben, door bewustwording en veel oefenen. Ik geef als voorbeeld altijd, stel je een oude grammofoonplaat voor, er ligt een plaat op en een naald zorgt voor het geluid.  Die naald blijft soms in een groef steken en je hoort het deuntje telkens opnieuw. Zo kunnen wij ook in de groef blijven steken, dat betekent dan, dat we steeds dezelfde gedachten hebben en niet in staat zijn uit die groef te komen. Door te leren kijken wat er gebeurt, kun je jezelf in een andere groef zetten. En nu is de kunst om in de nieuwe, positievere groef te blijven. Niet altijd even makkelijk, maar het proberen waard.

Ik heb geprobeerd in de cursus verschillende handvatten, zeg maar tools, aan te bieden. In principe  wordt elk hoofdstuk een nieuw uitgaanspunt uitgelegd. Daarna gaan we aan de slag, we delen ervaringen, ik geef informatie en we doen oefeningen o.a. over Mindfulness, Omdenken, Speelse Meditatie en Humor. In de cursus zitten veel ideeën, die misschien aanspreken en waar mensen mee aan de slag willen. En soms zijn er zaken die cursisten minder aan spreken en waarvan ze niet weten niet of  ze daar wat mee kunnen. Dat is ook prima, ieder mens is anders. Iedereen wordt wel aangesproken door verschillende onderdelen en daar kan je mee aan de slag gaan. Het fijne is dat allerlei deelnemers aanschuiven bij de cursus, het maakt het wel zo levendig. Terwijl de cursus nu draait met een aardig aantal mensen, hebben al mensen zich opgegeven voor een volgende ronde van de cursus Denken en Doen. Ik denk dat het thema leeft bij de mensen.

Want het is voor velen zinvol om via een cursus met gelijkgestemden inzicht  te krijgen in je piekeren en je handvatten te geven om mee te ontspannen? Ik voel mij in ieder zinvol bezig om met zo’n enthousiaste groep aan de slag te gaan en zelf ook weer te leren. 

Groet, Mo Gerritse